Cum ne periem corect dinții
Poate părea ceva banal, dar periajul corect al dinților implică o tehnică aparte. În primul rând trebuie să știți în ce direcție se face, apoi cât timp durează și la ce intensitate. Prin urmare începeți prin a vă peria dinții din față, dinspre gingie către vârf, apoi curățați fiecare parte, încercând să ajungeți până în cele mai ascunse locuri din cavitatea bucală.
IMPORTANT: Periajul de face întotdeauna dinspre baza dinților către vârf, fie că vorbim de periajul interior sau de cel exterior dinților. Când vă spălați, mișcarea trebuie să fie într-atât de energică încât să stropiți oglinda.
Nu vă spălați pe dinți într-o manieră agresivă. Nu așa veți îndepărta resturile alimentare. Periajul trebuie făcut energic, la o intensitate medie, folosind o pastă potrivită pentru tipul dumneavoastră de dantură. De asemenea, periuța nu trebuie să aibă peri aspri, pentru că riscați să vă provocați răni la nivelul gingiilor.
Igienizarea cavității dento-maxilare se face pe grupe de câte doi-trei dinți. Ea trebuie să dureze trei până la cinci minute. Pe măsele aplicați și un periaj circular.
Nu ne curățăm doar dinții, ci și limba
Periajul limbii se face după ce ne-am curățat cu grijă întreaga dantură, alternând mișcările verticale cu cele orizontale și cu cele circulare. Astăzi, multe periuțe au aplicate pe partea opusă celei cu peri o serie de striații, ce permit igienizarea limbii. Periajul se face ușor, din spate în față.
După ce v-ați curățat cavitatea bucală cu pastă de dinți, clătiți-vă și cu apă de gură. Ajută la îndepărtarea restului de bacterii.
Medicii stomatologi recomandă înlocuirea periuței de dinți cam o dată la șase luni. Tot ei ne spun că cel mai important periaj este cel de seară, de dinainte de culcare, pentru că menținerea resturilor alimentare în condiții constante de temperatură și umiditate favorizează dezvoltarea bacteriilor ce stau la baza formării cariilor.