Young woman breaking cigarette over white background

Cum te afecteaza tutunul? De la estetica la efecte medicale.

Ești fumător și te-ai săturat să vezi reclame despre efectele sale nocive. Ai tot auzit despre ele, dar continui să fumezi poate pentru că îți place, a devenit dependență sau pur și simplu pentru că e un mijloc de socializare.
Noi îți propunem un altfel de articol despre fumat, un text care îți arată de la A la Z ce anume este daunător în tutun și cum te afectează, de la estetică la efecte medicale. Concret, sunt 200 de substanțe toxice în fumul de țigără. Ele cauzează mai mult de 1 milion de  decese anual. Cei mai toxici compusi sunt nicotina, gudroanele si monoxidul de carbon. Dependența de nicotină este o problemă cronică care recidivează. Nicotina ajunge la creier în 15 secunde și se mentine în țesuturile cerebrale circa 2 ore. După 2 ore încep să apară semnele de sevraj: furie, iritabilitate, anxietate, dificultati de concentrare, somnolenta, oboseala, foame etc. Nicotina în sine nu este cancerigenă, dar este principalul compus chimic care te determină să fumezi.
Aproximativ jumatate din decesele legate de fumat se produc intre 35 si 69 de ani, ceea ce face din fumat cea mai importantă cauză de moarte prematură în țările civilizate.
Pe lângă efectele secundare clasice precum respirația urât mirositoare, îngălbenirea dinților, a degetelor și a unghilor, oboseală, insuficiență respiratorie, deteriorarea gustului și a mirosului, fumatul conduce și la  reducerea fertilitatii, impotență, îmbătrânire prematură, formarea ridurilor și a celulitei.
Când vine vorba de efectele sale la nivelul cavitatii orale, fumatul este factor major de risc pentru prevalența, extinderea și severitatea parodontopatiilor, adică afectiuni ale tesuturilor de sustinere ale dintilor.

Cu cât ai fumat mai mulți ani, cu atât ai crescut riscul de pierdere a dinților și gravitatea cariilor coronare și de colet. Cum recunoști afecțiunile aparatului bucal cauzate de tutun? Vei observa:

– înroșirea sau creșterea sensibilității gingiei;

– dureri sau sângerari la nivel gingival în momentul perierii dinților;

– respirație mirositoare (halitoza);

– formarea unui abces la nivel gingival, indicând o infecție;

– retragerea gingiilor, fapt ce va face dinții să pară mai lungi;

– formarea unor buzunare periodontale, sub forma unor spații adânci între dinți și gingie;

– căderea dinților;

Este foarte important să știi că de cele mai multe ori cancerul dezvoltat la nivelul cavității bucale sau a faringelui nu este depistat decât în momentul în care simptomele evoluează și devin vizibile.

Acestea pot fi:

– inflamații la nivelul cavitătii bucale și a buzelor, greu de vindecat și care sângerează cu ușurință;

– senzație dureroasă persistentă la nivelul cavității bucale;

– formarea unor noduli la nivelul obrazului sau a buzelor;

– leziuni albe sau roșiatice la nivelul gingiei sau a limbii;

– respirație urât mirositoare persistentă;

– dificultați de mestecare și înghițire a mâncării;

– probleme în ceea ce privește mobilitatea limbii sau a maxilarului;

– slăbirea rezistenței dințillor, precum și dureri ale acestora sau a maxilarului;

– senzație de amorțire la nivelul limbii sau a altor zone ale cavității bucale;

– scăderea în greutate.

Metode de diagnostic și tratament.

Dacă nu ai obișnuit să mergi periodic la stomatolog și observi anumite afecțiuni la nivelul cavității bucale, este esențial să nu pierzi timpul și să consulți un medic specialist. Medicul stomatolog  va măsura adâncimea buzunarelor (aceasta nu trebuie sa depaseasca 3 mm) și va examina  cavitatea bucală, limba și buzele. Dacă suspectează dezvoltarea unei forme de cancer, va dispune efectuarea unor teste precum prelevarea unei mostre de țesut (biopsie) de la nivelul faringelui, laringelui sau a traheei, precum și măsurarea nodulilor limfatici.
Odata ce medicul specialist a reusit sa depisteze tipul afectiunii precum și cauzele acesteia, există două variante: fie tratament medicamentos, fie intervenție chirugicală în funcție de severitatea condiției medicale.
Intervenția chirugicală poate să aibă ca scop corectarea buzunarelor prea adânci, curățarea de infecții sau  înlocuirea țesutului bolnav cu alt tip de țesut extras de la nivelul cavitătii bucale.  Severitatea bolilor produse de tutun la nivelul caității bucale și gâtului este accentuată din cauza capacității fumatului de a scădea gradul de vascularizare la acest nivel și astfel multe dintre simptomele cancerului bucal sunt inhibate.
Așa că nu uita că prevenția va implica mereu costuri mult mai mici ca tratamentul. În plus, tratamentul nu garantează întotdeauna șanse de vindecare în cazurile de cancer. De aceea este esențial să mergi periodic la medical stomatolog. Nu este un clișeu, e un mecanism simplu care te protejează de tratamente costisitoare și boli grave.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *