gravide

GRAVIDELE SI TRATAMENTELE DENTARE

Dacă vă doriți un copil și v-ați propus să rămâneți însărcinată în următoarea perioadă, ar fi bine ca înainte să faceți și un control stomatologic. Este foarte important ca dantura dumneavoastră și gingiile să fie într-o stare foarte bună, deoarece în timpul sarcinii puteți experimenta o sensibilitate excesivă la nivelul cavității bucale. Plus că anumite tratamente nu sunt recomandate pentru o viitoare mămică.

Cele mai frecvente afecțiuni ce pot apărea pe parcursul celor 9 luni sunt sensibilitatea dentară, cariile și parodontoza, în diferite stadii.

IMPORTANT: Medicul stomatolog trebuie să știe de noul dumneavoastră statut încă din trimestrul I de sarcină.

Trimestrul I

Schimbările hormonale din timpul sarcinii pot cauza inflamarea gingiilor (gingivită de sarcină) și, implicit, sângerarea acestora. Având în vedere că circulația sangvină este încetinită, este recomandat să vă curățați cu atenție dantura, în fiecare zi.

În tot acest interval, folosiți o periuță de dinți cu peri moi, iar dacă suferiți de grețuri matinale, clătiți adesea cu apă de gură și nu vă periați imediat după ce ați vărsat. Vă mai puteți păstra dinții curați și dacă folosiți ață dentară sau un duș bucal.

Atâta vreme cât sunteți gravide, este bine să folosiți o pastă de dinți cu efect antibacterian pronunțat și să vă periați de două până la patru ori pe zi.

IMPORTANT: În primul trimestru de sarcină trebuie să evitați pe cât posibil medicamentele, radiografiile, dar și anesteziile, deoarece aceasta este perioada în care se formează organele bebelușului.

Trimestrul II

Acum mai puteți face tratamente dentare, dacă aveți nevoie. Fătul s-a format, iar unele intervenții se pot realiza fără riscuri. Odată ce ați intrat în trimestrul al treilea crește exponențial riscul de naștere prematură.

În trimestrul al doilea evitați pe cât posibil alimentele dulci. Adoptați o dietă bogată în vitamina C și B12, dar și în calciu. Vă ajută să vă întăriți datura.

În timpul sarcinii nu este recomandată albirea dinților, chiar dacă nu s-a constatat științific că acest lucru ar putea dăuna fătului. Totuși ar fi bine să amânați orice intervenție estetică la nivelul aparatului dento-maxilar până la venirea pe lume a copilului dumneavoastră și să vă limitați doar la tratamentele și intervențiile absolut necesare, pe care stomatologul vi le recomandă.

Trimestrul III

Dacă puteți, evitați orice fel de tratament dentar în ultimele 6 săptămâni de sarcină, dar păstrați-vă obișnuița de a vă peria dinți, de vă clăti cu apă de gură și de a folosi ața dentară. Următorul control stomatologic îl puteți face după venirea pe lume a copilului.

Până atunci însă, protejați-vă pe cât de mult puteți, pentru că orice formă de stres pe care o suferiți poate duce la venirea pe lume a bebelușului înainte de termen.

 gravide

EVITAȚI:

  • Expunerea la radiații pe timpul sarcinii este interzisă! Chiar dacă unele studii susțin că în trimestrul al doilea v-ați putea supune unei astfel de proceduri, nu o faceți decât dacă este absolut necesar.
  • Anesteziile pe bază de adrenalină, pentru că pot determina contracții ce pot dăuna fătului ori, mai grav, pot duce la avort sau naștere spontană.
  • Extracțiile dentare, mai ales în trimestrul I și III. Se pot realiza în lunile IV, V și VI.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *