ORTODONȚIA
Termenul de ortodonție provine din grecescul ”orthos”, care înseamnă drept și ”donti”, dinte. În traducere liberă, asta înseamnă că ortodonția este știința care se ocupă cu îndreptarea și alinierea dinților și, totodată, cu îmbunătățirea funcționării aparatului dento-maxilar, dar și cu estetica facială.
Anomaliile dento-maxilare sunt tulburări de creștere și dezvoltare ale aparatului dento-maxilar. Ele pot apărea ca expresie a unor moșteniri genetice sau din pricina unor factori din mediul înconjurător.
Controlul stomatologic
Primul control stomatologic trebuie făcut la vârsta de 3-4 ani, atunci când copiii încep schimbarea dinților de lapte. Medicul specialist poate depista astfel dacă există anomalii labio-maxilo-palatine (buză de iepure, gură de lup), prognația mandibulară sau ocluzia acoperită. La această vârstă, corectarea dezechilibrelor de dezvoltare a maxilarelor și a arcadelor dentare se poate face prin:
- gimnastică musculară la nivelul buzelor, obrajilor și mandibulei;
- aparate pasive, ce stimulează creșterea maxilarelor și mențin spațiul necesar erupției dinților permanenți.
La 7-8 ani, copilul este suficient de mare pentru a înțelege importanța tratamentului, astfel că montarea de aparate funcționale sau fixe ori de plăci ortodontice poate duce la obținerea unor rezultate foarte bune.
Aparate dentare mobile și fixe
Aparatele mobile sunt recomandate preșcolarilor și școlarilor de vârstă mică. Ele trebuie purtate între 12 și 16 ore pe zi, putând garanta rezultate remarcabile, dacă tratamentul este respectat în totalitate.
Aparatele fixe se montează direct pe dinți și nu pot fi îndepărtate decât de către un medic. Rezultatele obținute în acest fel sunt mult mai rapide decât în cazul aparatelor mobile.
Durata tratamentelor ortodontice
Durata tratamentelor ortodontice depinde foarte mult de tipul anomaliei ce trebuie corectate, de vârsta pacientului și de colaborarea dintre medic și pacient.
Defectele mici de poziții față de cele normale, ce nu sunt asociate cu dezvoltarea maxilarelor, se corectează în maxim un an. Anomaliile de gravitate medie se corectează la copiii cu vârste între 7 și 12 ani în cel mult doi ani, iar la cei de peste 12 ani în aproximativ doi ani și jumătate. După această perioadă, pacienților le este recomandată purtarea unui aparat pasiv, pentru consolidarea poziției corecte a dinților.