Alimente cu adevărat bune pentru sănătatea orală
Cu toții am trecut prin asta – e târziu, ești obosit și ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să petreci zece minute pentru a avea grijă de dinții tăi înainte de a te arunca în pat.
Dar iată ce e important de reținut – sănătatea orală este în strânsă legătură cu sănătatea întregului organism. Oamenii de știință susțin că problemele cardiace sunt mai frecvente la pacienții cu probleme gingivale. În timp ce nimic nu poate înlocui rutina spălatului pe dinți și a folosirii aței dentare, există totuși câțiva pași pe care-i poți face pentru a-ți îmbunătăți sănătatea orală începând cu ceea ce mănânci. Iată câteva alimente care sunt cu adevărat bune pentru dantura ta:
Verdețurile
Experții nutriționiști promovează beneficiile verdețurilor de ani de zile, însă poate nu știai că sunt bune și pentru dantură. Kale și spanacul, în particular, sunt pline de vitamine și minerale. Conțin o cantitate mare de calciu, ceea ce ajută la întărirea smalțului dentar, și acid folic, care are efecte benefice asupra gingiilor. Asezonează-ți sandvișurile și pizza cu verdețuri, consumă mai multe salate, iar dacă nu-ți place gustul, încearcă să le consumi sub formă de smoothie, cu fructe proaspete și miere.
Iaurtul
Nu e nicio îndoială că oasele tale, inclusiv dinții, au nevoie de calciu și proteine ca să fie sănătoase. Vestea proastă este că organismul nu produce suficient calciu de la sine. Însă vestea bună e că iaurtul (în special cel grecesc) este abundent în calciu și proteine, ba chiar și probiotice (bacterii sănătoase), care ajută la crearea unor bacterii sănătoase în cavitatea bucală, având un rol de combatere împotriva bacteriilor cauzatoare de cavități.
Brânza
Ceea ce consumi zilnic este extrem de important în privința sănătății oaselor tale. Iubitorii de brânză se vor bucura să știe că aceasta are niveluri ridicate de fosfat și calciu, benefice oaselor. Brânza de asemenea are și alte beneficii – echilibrează nivelul de PH din cavitatea bucală, reduce acidul dăunător și minimizează riscul apariției cavităților. Mai mult, medicii dentiști recomandă să mănânci o bucățică de brânză cheddar după masă, pentru a combate eroziunea cauzată de acid.
Merele
Merele sunt acide și sunt cunoscute pentru faptul că au în compoziție o cantitate ridicată de zahăr, de aceea este de înțeles de ce unii consideră că nu asigură o valoare nutrițională potrivită. Însă, merele au două beneficii majore – apă și fibre. Apa regăsită în mere ajută la diluarea zahărului pe care-l conțin. Consumarea merelor duce la creșterea nivelului de salivă, eliminând resturile alimentare și bacteriile dăunătoare. Mai mult decât atât, textura fibroasă a merelor stimulează gingiile.
Morcovii
Morcovii sunt o altă legumă pe care mulți o suspectează că ar fi dăunătoare sănătății. Însă nimic mai fals! Precum merele, natura crocantă a morcovilor sugerează că au o cantitate mare de apă și de fibre, ceea ce înseamnă sănătate curată pentru cavitatea bucală! Ei sunt de asemenea recunoscuți pentru combaterea cavităților, întrucât mușcatul dintr-un morcov are efectul unui periaj natural. Nivelul ridicat de keratină din morcovi nu e benefic doar pentru păr, ci și pentru lupta împotriva plăcii dentare. Mai mult, morcovii sunt abundenți în vitamina A, care este vitală pentru întărirea smalțului.
Țelina
După ce ați descoperit beneficiile merelor și ale morcovilor, cu siguranță vă puteți da seama care este și beneficiul țelinei – natura crocantă! Țelina conține apă și fibre crocante care conferă următoarele avantaje danturii: în primul rând este, la rândul ei, ca un periaj natural; în al doilea rând, mestecarea țelinei este un fel de exercițiu pentru gingii, dinți și bărbie – masează gingiile (în timp ce elimină bacteriile), curăță dinții și stimulează producerea salivei.
Guma fără zahăr
Stai, ce? Gumă? Da, gumă. Doar cea fără zahăr, desigur. Guma nu intră la categoria „alimente”, dar are cu siguranță câteva beneficii danturii care merită luate în considerare. Guma te forțează să mesteci mai mult, ceea ce stimulează producerea salivei. În timp ce mesteci gumă, saliva curăță bacteriile din cavitatea bucală.
Căpșunile
Căpșunile conțin acid malic și ajută la înălbirea smalțului. Surprinzător, nu? Poți, de asemenea, să folosești căpșuni pentru a crea pastă de dinți acasă. Zdrobește o căpșună până se face pulpă, mixează cu bicarbonat de sodiu și aplică pe întreaga suprafață a danturii tale, cu o periuță de dinți soft, periind abia după 5 minute. Cu toate astea, dacă în dieta zilnică se regăsesc căpșuni, trebuie să folosești constant ață dentară, din cauza semințelor care se pot ascunde între dinți și pot cauza placa dentară.
Desigur, o igienă orală ideală presupune mult mai mult decât consumul alimentelor care sunt bune pentru dantura ta. Este important să privești în ansamblu. Noi suntem aici să ne asigurăm că te concentrezi nu doar pe sănătatea orală, ci pe sănătatea întregului organism și să ai parte de un zâmbet curat.