ENDODONȚIA
Endodonția este o specialitate a medicinei dentare ce se ocupă cu prevenirea, diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor pulpei dentare (ţesutul moale din interiorul dintelui, cunoscut și sub numele de “nerv al dintelui”) și a ligamentelor de susținere de la vârful rădăcinii.
Endodonția presupune o îndemânare deosebită a medicului stomatolog, tratamentul având ca finalitate restaurarea protetică sau ortodontică.
Ce presupune acesta?
- Curățarea de resturi organice și anorganice a canalelor radiculare (tratament mecanic);
- Tratarea pe cale medicamentoasă a canalelor radiculare;
- Sterilizarea și obturația de canal a dintelui.
Obiectivele tratamentului endodontic
Primul obiectiv al unui astfel de tratament este eliminarea durerii pentru a începe dezinfectarea tuturor zonele afectate. Urmează apoi obturarea definitivă a canalelor radiculare, procedură ce reprezintă finalul tratamentului.
Etapele tratamentului endodontic
Înainte de începerea oricărui tratament stomatologic trebuie făcută o evaluare a sănătății orale, pentru a se putea stabili diagnosticul exact. O radiografie este esențială în acest sens.
În funcție de gradul în care pulpa dentară este afectată vorbim de trei posibilități de diagnistic:
- Inflamația pulpară tranzitorie;
- Pulpita dentară;
- Gangrena dentară.
1. Inflamația pulpară tranzitorie
Pulpa dentară poate fi afectată într-o oarecare măsură de infecție, dar asta nu implică în mod automat scoaterea nervului. Tratamentul consta în general în aplicarea de substanțe cu efect regenerant și antiinfecțios (de obicei pe bază de hidroxid de calciu) la baza cavității carioase, în imediata vecinatate a pulpei dentare și, în faza finală, obturarea definitivă a cavității bolnave.
2. Pulpita dentara
În cazul pulpitei, infecția afectează pulpa dentară fără a afecta însă și țesuturile de sub dinte (parodonțiu apical). Tratamentul constă în curățarea minuțioasă a canalelor radiculare – un tratament mecanic – și obturarea definitivă a acestora. Obturarea se poate face într-o singură ședință, dar în unele cazuri există posibilitatea aplicării unui tratament pe canale pe parcursul mai multor ședințe.
3. Gangrena dentara
Atunci când vorbim de gangrena dentară, vorbim despre o infectare totală a pulpei și implicit a dintelui. În urma unui control radiologic se poate stabili exact stadiul bolii. Cel mai adesea tratamentele sunt următoarele:
- Dacă afectarea parodonțiului apical este mică sau medie este recomandat un tratament endodontic al dintelui. El se poate derula pe parcursul mai multor ședințe, în funcție de gradul infecției și de complexitatea cazului.
- Dacă afectarea parodonțiului apical este mare, însă dintele are o stabilitate bună în os, se poate indica operația dintelui sau rezecția apicală.
- Dacă dintele nu mai are stabilitate în os, este foarte cariat sau infecția apicală este profundă, atunci soluția este extracția.
Pentru un consult de specialitate programați-vă cât mai curând o vizită la medicul stomatolog. ARRA Dental Clinique se află în zona Floreasca, Str. Pucini, nr. 8 A, sector 2. Pentru programări puteți folosi și adresa de email office@arradent.ro și numerele de telefon 0721.191.716 și 0722.230.238.