5 efecte nebănuite produse de lipsa unuia sau a mai multor dinți
Zâna Măseluță îi uită pe adulții care suferă din cauza unui dinte lipsă
Pentru copii, pierderea unui dinte reprezintă un eveniment important, creșterea și „maturizarea” acestuia, recompensat de către Zâna Măseluță cu niște bănuți lăsați noaptea sub pernă. Pentru adulți, însă, lucrurile nu sunt la fel de fermecătoare. Pierderea unui dinte, pe lângă faptul că se întâmplă în urma unei trauma sau din cauza cariilor, are mai multe efecte negative decât s-ar crede.
Deși poate fi înlocuit cu ajutorul implanturilor dentare sau a protezelor scheletate, mulți oameni preferă să trăiască în continuare cu dintele lipsă. Dacă nu au asigurare dentară, costul unui implant sau a unei proceduri restaurative îi poate da înapoi de la orice tentative de înlocuire a dintelui.
Realitatea este că neînlocuirea dintelui lipsă poate fi nociv pentru sănătatea și funcționalitatea zâmbetului. Neînlocuind dintele se lasă deschis canalul către apariția altor probleme dentare care pot afecta viața de zi cu zi.
Iată 5 consecințe asociate cu neînlocuirea unui dinte lipsă:
- Dinții stimulează și sprijină osul maxilarului, în același mod în care exercițiile fizice acționează asupra mușchilor. Dacă îți lipsesc unul sau mai mulți dinți, osul maxilarului nu mai este stimulat. Asemenea mușchilor care ajung să se atrofieze, și osul maxilarului ajunge să se macine. Implanturile dentare includ șuruburi care se contopesc cu osul pentru a conferi un suport maxim și durabilitate.
- Deși dinții sunt ferm atașați de osul maxilar, ei pot totuși să se miște și să-și piardă din fixabilitate odată cu trecerea timpului din cauza a diverși factori (probleme gingivale, carii, etc). Acest lucru poate fi accelerat în mod vizibil odată cu pierderea unui dinte. Spațiul liber lasă loc celorlalți dinți să se miște în voie, producându-se un efect de domino și alterând procesul de masticație.
- Pierderea unuia sau a mai multor dinți poate cauza neregularități de masticație, care au un impact asupra sănătății dinților rămași, cât și asupra gingiilor, capului, gâtului și mușchilor maxilari. Un mod impropriu de mușcare și masticație (malocluzie) duce la o serie de alte probleme, precum: migrene, dureri musculare, poziționare nenaturală a dinților, pierderea altor dinți, sensibilitate crescută. Ortodonția este unul dintre procedeele care poate ameliora malocluzia.
- Dinții joacă un rol fundamental în conturarea feței, iar lipsa unuia sau a mai multor dinți poate afecta vizibil estetica facială. Osul maxilarului odată atrofiat ajunge să distrugă construcția feței, ducând la îmbătrânire premature și aspect înfundat al bărbiei.
- Un alt efect deosebit de neplăcut este imposibilitatea de a mușca din sunete și de a pronunța cum trebuie cuvintele, ducând la neînțelegeri în comunicare. Lipsa dinților duce la pronunție greșită, fluierat neintenționat sau scuipat în timp ce vorbești.